Pelajari Asas Rekaan dengan Offspade

šŸ‘¶šŸ»7 Tips untuk designer baruā€‹

Nak jadi designer tapi design sense ke laut?

Sekarang ni nak jadi designer memang senang, macam orang selalu cakap “click2 jer kan”. Tapi yang membezakan designer yang bagus dengan designer cakar ayam ni kena la tengok “excutions” diorang. Ada yang level dewa-dewa dan ada yang still struggle untuk dapatkan design sense dan teknik serta skill yang tepat dalam penghasilan sesebuah karya.

Sebelum nak capai level dewa-dewa tu, korang kena lah start dari bawah (asah bakat dulu cun2). Boleh gunakan aplikasi berikut untuk kickstart korang punya design sense.

1. Power point

Korang mesti cringe kan bila dengar orang design pakai power point. Tapi sebenarnya korang boleh set tapak nak jadi designer yang hebat dengan menggunakan power point. Senang nak guna dan kebanyakan orang memang dah ada tools ni dalam perisian Microsoft. Power point ni senang kalau korang nak share kerja dengan officemate, masing-masing boleh edit. Takda la nanti korang cakap “semua aku buat” bila buat kerja group. Antara kelebihan Power Point yang lain ialah :-

– Power Point boleh export pelbagai format gambar high resolutions macam ( jpg, png, etc )

– Slide dalam Power Point pun boleh tukar-tukar size. Nak dari size poster sampai size A5 pun boleh.

– Seperti sedia maklum Power Point dah ada basic ready made template macam gambar, layout, box manipulation and etc. Senang korang pilih-pilih je nanti.

– Power Point ni direka untuk memudahkan kerja orang yang tak power bab design. Banyak tools pun korang cuma perlu belajar sikit je untuk mahir.

Design Shack Power Point Templates

2. Guna Templat

Salah satu langkah untuk power up design sense korang ialah dengan cari sumber-sumber templat yang percuma dan yang korang boleh pakai ( Mencuri tu salah ). Bila korang da biasa dengan norma design templat ni, korang taw la macam mana nak guna principle of design bila nak hasilkan karya dari air tangan sendiri.

a. Canva

CanvaĀ adalah laman web reka bentuk grafik percuma yang menawarkan beratus-ratus templat percuma untuk persembahan, risalah, poster, jawatan media sosial dan banyak lagi. Canva mudah digunakan melalui antara muka drag dan drop.

b. Piktochart

PiktochartĀ adalah laman web reka bentuk infographic percuma yang menawarkan beratus-ratus templat untuk maklumat grafik. Sangat berguna jika anda hanya mahu mewakili data anda secara profesional.

b. Freepik

FreepikĀ menawarkan carian grafik eksklusif dan semua jenis sumber grafik yang anda perlukan untuk projek anda. Ini adalah tempat yang mudah untuk mencari foto, vector, templat dan macam-macam lagi secara percuma dengan lesen dan atribusi percuma.

3. Guna Ikon

Ikon dapat memberi kesan lebih dalam dalam setiap design yang dihasilkan.Ā FlaticonĀ adalah tempat untuk mendapatkan ikon. Ia adalah laman web yang menawarkan pelbagai ikon secara percuma yang boleh anda muat turun dalam format res yang berbeza dalam mana-mana warna.

4. Tipografi

Pernah tak korang rasa kusut sangat bila tengok pengunaan tipografi yang terlalu banyak dan tak seimbang ? Jangan menjadi orang yang melabur semua kemahiran reka bentuk mereka pada fon yang tebal, digariskan dan disengetkan. Gunakan tipografi sebagai asas cara yang indah dan mudah untuk menyampaikan mesej anda.

Kombinasi CanvaĀ untuk bermain-main dengan tulisan yang berbeza yang boleh saya mix bersama sebelum saya membuat keputusan tulisan yang akan mencantikan reka bentuk saya.

Sekiranya laman web memberikan anda pasangan font yang anda tidak mempunyai dalam sistem anda, anda boleh memuat turun font atau yang sama dariĀ dafont.com.

5. Pengunaan Warna

Saya fikir reka bentuk sebagai memakai pakaian. Jika anda berpakaian dengan baik, kemungkinan anda mempunyai mata yang baik untuk reka bentuk. Ramai orang berfikir bahawa ia hanya sepadan dengan warna tetapi lebih daripada itu. Ia mengenai mencari warna dan corak yang tidak sepadan dengannya tetapi mereka yang bercakap antara satu sama lain dan visual menarik apabila diletakkan pada kanvas yang sama. Saya tahu bahawa kadang-kadang ini agak sukar dan apabila saya memerlukan sedikit bantuan memilih palet warna yang betul, saya merujuk kepadaĀ coolors.co. Laman web ini membolehkan anda menghasilkan pelbagai warna palet dan juga memberi anda nombor HEX untuk setiap warna. Ia juga menyeronokkan untuk menonton pelbagai kombinasi warna.

5. Mencari Inspirasi

Sebelum anda mula merancang, adalah penting untuk mencari inspirasi. Terdapat pelbagai artikel dari pereka grafik atau popular website sepertiĀ Creative Bloq,Ā Pinterest,Ā Behance,Ā Dribble,Ā Deviant ArtĀ dan macam-macam lagi. Anda juga akan kagum pada berapa banyak blog dan artikel tentang menghasilkan design terbaik di internet.

Kami harap anda dapat gunakan informasi ini untuk menambah baik skill design anda, yang penting jangan mengalah dan teruskan berusaha. Salam dari Offspade

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment

    DARK
    MODE