Pelajari Asas Rekaan dengan Offspade

💼 Bersedia hadapi dunia pekerjaan di UNI lagi​​

Pada masa kini, ijazah yang baik tidak menjamin pekerjaan – terutamanya dalam industri kreatif yang kompetitif. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh pelajar yang boleh dilakukan semasa di kolej atau universiti yang akan membantu anda menonjol dari orang ramai dan mengubah gelaran itu menjadi pekerjaan impian anda.

Sama ada anda berada dalam tahun terakhir atau lebih awal dalam kursus anda, baca pada tujuh tip utama untuk anda lebih cenderung untuk berjaya apabila anda lulus.

1. Sertai Aktiviti Seni

Sama ada secara dalam talian atau dalam kehidupan sebenar, ia adalah idea yang baik untuk mengambil bahagian dalam dunia reka bentuk. Sertai organisasi, menghadiri acara, ikuti pemimpin industri dan teruskan perhatian anda tentang apa yang berlaku dalam reka industri kreatif.

Pertandingan atau acara yang melibatkan aktiviti seni adalah cara yang baik untuk mendapat perhatian. Mengambil insentif dalam acara persaingan dan memberi mereka yang usaha yang terbaik. Mereka sering memberi peluang kepada anda untuk mengalami sendiri reka bentuk sebenar, berhubung dengan orang dalam industri dan menguji kemahiran anda. Ini peluang anda untuk menunjukkan dunia reka bentuk apa yang boleh anda lakukan.

2. Buat Portfolio

Sama ada portfolio reka bentuk fizikal atau digital, fikirkan portfolio anda secara keseluruhan. Edit dengan berhati-hati dan pertimbangkan susunan di mana projek-projek itu perlu dijalankan. Secara umumnya anda ingin membuka dan menutup dengan dua projek terbaik anda kerana ini adalah yang paling diingati. Agensi utama mendapatkan aplikasi dari pelbagai graduan setiap masa, jadi jika tidak mudah untuk melihat kerja anda, mereka mungkin tidak akan memberi perhatian terhadap kerja anda.

3. Selalu buat sketches

Lakaran membantu membuktikan proses pemikiran anda, dan menonjolkan kreativiti dan kebolehan menyelesaikan masalah anda. Jika boleh, lakarkan lakaran asal anda dan letakkannya bersama dengan cara yang teratur. Pada temu bual secara tatap muka, ia sentiasa baik untuk membentangkan kepingan ketara serta portfolio digital.

4. Kenali diri

Memutuskan apa yang anda mahu lakukan (melampaui pendapatan) lebih mudah dikatakan daripada dilakukan. Di manakah anda mahu? Adakah anda ingin bekerja di sebuah bandar, tinggal di kawasan pedalaman atau adakah anda ingin melancong? Adakah anda ingin bekerja untuk agensi besar, agensi kecil atau untuk diri sendiri? Apakah jenis kerja yang anda suka lakukan dan siapa yang anda suka bekerja dengan? Kerja siapa yang anda kagumi dan mengapa? Di mana anda mahu berada dalam enam bulan? Dalam dua tahun? Dalam lima tahun?

Perhatikan bahawa industri sentiasa berubah dan agensi-agensi baru dan cara-cara bekerja menyediakan peluang-peluang segar sepanjang masa. Mempunyai idea yang jelas tentang apa yang anda mahu lakukan dan di mana anda mahu menjadi langkah pertama untuk mendapatkannya.

5. Buat Rujukan

Meneliti syarikat-syarikat dan pelanggan yang berpotensi akan membantu anda mencari yang sesuai dengan anda dan sama ada anda sesuai untuk mereka. Setelah mengenal pasti pasaran sasaran anda, anda boleh menulis mesej yang sesuai untuk mereka. Menjadikan portfolio anda sesuai dengan pekerjaan yang anda inginkan, dan isikan apa-apa yang berkaitan yang mungkin memberi anda kelebihan.

Semakin banyak rujukan yang anda lakukan, lebih baik peluang anda di masa hadapan. Hakikat bahawa anda telah pergi lebih jauh dengan ilmu dan informasi yang diperolehi. Cara mudah untuk memulakan adalah dengan mengikuti agensi yang berlainan di media sosial. Dengan cara ini, anda akan melihat apa-apa kerja baru dan potensi serta peluang anda dalam agensi terbabit.

6. Kenali Kerja Anda

Belajar dengan jelas menerangkan idea anda, menjual kerja anda dan diri sendiri sama pentingnya dengan hasil kerja anda. Ini adalah sesi penerangan pemahaman anda tentang isu-isu dan menjelaskan bagaimana hasil kerja anda menyelesaikan masalah yang dinyatakan dalam ringkas. Anda perlu menunjukkan bagaimana anda boleh memberi nilai kepada syarikat atau pelanggan.

Tanya soalan: ia menunjukkan minat. Kadang-kadang soalan yang paling sederhana dapat membuka kunci kepada banyak maklumat.

7. Belajar untuk menerima kritikan

Belajar untuk menerima kritikan adalah bahagian penting menjadi pereka. Anda sentiasa akan mendapat reaksi negatif, tetapi tidak mengambilnya secara peribadi. Kegagalan akan membuat anda ingin bekerja lebih keras.

Ia juga akan memberi lebih keyakinan apabila anda tidak mendapat kerja yang anda inginkan. Agensi atau pelanggan mungkin tidak mahu atau memerlukan anda sekarang, tetapi mungkin pada masa akan datang.

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment

    DARK
    MODE